Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

o nama
NOVOSTI
IZDANJA
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 • Helena Bulaja - bio
   
 •  
  Helena Bulaja je rođena u Splitu 1971. godine. Studirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 •  
  Nakon studija radila je kao grafički urednik, dizajner i ilustrator za nekoliko kompjutorskih časopisa (Computerworld Hrvatska, Net, Vidi).
 •  
  Kao digitalni umjetnik počela je raditi 1995. godine. Godine 1996. na Salonu mladih u Zagrebu, zajedno s Petrom Grimanijem i Zvonimirom Bulajom postavlja prvu interaktivnu Internet instalaciju u Hrvatskoj "...lOok ... wwwsculpture ... Freedom in the City or Just an Illusion". Web instalacija (stranice) ovog projekta bila je 1996. nekoliko mjeseci istaknuta kao preporučena Web stranica na Geocities.com, uvrštena je u popis zanimljivih stranica na Hotwired.com itd.
 •  
  1997. kao nastavak ovog projekta postavljena je na Salonu arhitekture njezina interaktivna Internet instalacija, ..."lOok" ...WWWSCULPTURE ...introducing real space to cyberspace and vice versa - METAPHORS". U tom djelu preispituje se pojam teleprezentnosti i ispituje mogućnost oplemenjivanja urbanog prostora uz pomoć korištenja novih tehnologija. Web projekta odabran je i predstavljen 1997. godine na festivalu Ars Electronica u Linzu, u kategoriji Net Art.
 •  
  Godine 1999. sa suprugom Zvonimirom osniva nakladničku tvrtku 'Alt F4 - Bulaja naklada', koja je postala vodeća hrvatska tvrtka u području novih medija, multimedije i CD-ROM nakladništva. Prvi projekt tvrtke bila je edicija "Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u" unutar koje su do sada izdana tri CD-ROM-a s najslavnijim djelima hrvatskih književnih klasika u elektroničkom obliku, a na kojima je Helena radila na izradi i dizajnu sučelja, te dijelu uredničkih i produkcijskih poslova. Svi CD-ovi iz te edicije bili su nacionalni bestseleri.
 •  
  2000. godine osmislila je i pokrenula jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata u području novih medija i animacije: "Priče iz davnine", koji se temelji na slavnoj knjizi bajki Ivane Brlić Mažuranić.
 •  
  Projekt je dobio tridesetak međunarodnih nagrada i priznanja, na festivalima animacije i novih medija širom svijeta, uključujući i one najvažnije (San Francisco, Rio de Janeiro Montreux, Toronto, Austin, Zagreb, Annecy, Hamburg, Ottawa, Seul...). U radu na ovom u svjetskim razmjerima u mnogočemu jedinstvenom projektu Helena je okupila autorske timove iz Australije, SAD-a, Kanade, Njemačke, Škotske, Francuske, Rusije, Engleske, Danske i Hrvatske, od kojih je svaki po jednu bajku iz slavne zbirke I. Brlić Mažuranić prenio u digitalni svijet, imajući pri tome potpunu kreativnu slobodu. Na koncu je na projektu surađivalo preko sto autora: animatora, ilustratora, glazbenika, programera... Objavljeni CD-ROM-ovi "Priče iz davnine" proglašeni su u vodećim hrvatskim medijima za najvažniji projekt u hrvatskoj animaciji, čak i kinematografiji uopće, u posljednjih deset godina, u 21. stoljeću i slično. Projekt je nagrađen i Plaketom grada Zagreba.
 •  
  U tom projektu Helena je autor animiranog filma "Regoč", koji je u veljači 2007. nagrađen na festivalu International Family Film Festival u Hollywoodu (najbolji strani animirani film), a sudjelovao je i u programu / konkurenciji festivala Euroshorts 2006. u Varšavi u kategoriji eksperimentalnog filma, festivala Reel Women Film Festival 2007 u Los Angelesu, festivala AFIA 2007 u Aarhusu, Danska, te festivala Interfilm 2007. u Berlinu. Na festivalu Imagining Ourselves Online Film Festival 2007. u San Franciscu "Regoč" je osvojio drugo mjesto po glasovima publike u konkurenciji europskih filmova.
   
  Od 2007. godine "Bulaja naklada" je krenula s novim nakladničkim poduhvatom: objavljivanjem svake pojedinačne bajke iz projekta "Priče iz davnine" u "luksuznom" izdanju koje uključuje slikovnicu, DVD, CD i dodatne sadržaje i aktivnosti. Helenin dizajn prve objavljene knjige/paketa iz te serije, "Šume Striborove" nastale prema animiranom filmu škotskog autora Alistaira Keddiea, jedina je knjiga koja je na sajmu knjiga u Puli nagrađena sa dvije nagrade Kiklop: za dječju knjigu godine i oblikovanje godine. Krajem 2008. izašla je i druga knjiga, "Neva" prema crtiću kanadskog animatora Edgara Bealsa, opet s inovativnom koncepcijom i maštovitim dizajnerskim rješenjem.
    
  Helenin novi projekt pokrenut 2005. godine, eksperimentalni interaktivni film "Mehaničke figure" inspiriran je Nikolom Teslom. Glavni fokus projekta je ispitivanje procesa kreativnosti. Helena je opet okupila impresivan tim međunarodnih suradnika. Projekt pomiče granice digitalnih medija, u prostoru između Interneta, filma i scenske izvedbe. Izrazito multidimenzionalan, projekt preispituje film kao formu koja se danas sve više konzumira putem ručnih uređaja, mobitela i Interneta. Tesla je tema projekta ne samo zato što je vrlo intrigantna i zanimljiva osoba, nego i zato što je bio inspiracija brojnim poznatim umjetnicima, osobito u filmu. Tako se kao polazište u filmu koriste intervjui o Tesli s poznatim umjetnicima i kreativcima kao što su  Terry Gilliam, Andy Serkis, Laurie Anderson, Marina Abramović, Christopher Priest, Douglas Rushkoff i brojni drugi, čije su misli izvorište avanture stvaranja nove filmske forme.
 •  
  Od 2003-2004. bila je član kulturnog vijeća Grada Zagreba za knjižničnu djelatnost i časopise, a od 2005. član je kulturnog vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih.
 •  
  Godine 2003. organizirala je i vodila vrlo uspješan festival/konferenciju o "digitalnoj kreativnosti" DECro, kao popratni program Zagreb Film Festivala. Festival se fokusirao na kreativnu uporabu novih tehnologija, a gosti su bili najpoznatija imena iz svijeta novih medija, animacije i Web dizajna, uključujući i najslavnijeg Web dizajnera današnjice Joshuu Davisa.
 •  
  Od 2003. je član žirija festivala Flash animacije "The Greatest Story Never Told" u San Franciscu.
 •  
  U siječnju 2007. bila je programski urednik posebnog programa animacije "Cartoon Night" na festivalu bajki Fiabesque u Peccioliju u Italiji.
 •  
  Kao predavač pozvana je na brojne konferencije i sveučilišta, pored ostalog i na vodeću svjetsku konferenciju o novim medijima "Dust or Magic" u Oxfordu, na Sajam dječje knjige u Bologni, Dresden Film Festival, Edit Festival u Frankfurtu, i na poznatu New Media School u Aucklandu, Novi Zeland.
 •  
  Član je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
 •  
  Helena živi u Zagrebu i majka je četvero djece.
   
   
 • - Helenina stranica na Wikipediji...
 • - Helenina osobna stranica...
   
   
 • Helena Bulaja
   
 • Foto: Mare Milin, NYC, siječanj 2006.

   
   
   
     

   
   

 
 • Priče iz davnine
 • Glazbene igre za djecu
 • Nikola Tesla
 • Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u
 • Biblioteka Click-and-Point
 • DECro - DigitalExchangeCroatia
 • Živi Arhipelag

 


  Powered by A1