Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

O NAMA
NOVOSTI
izdanja
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 

Jeremy Rifkin :
DOBA PRISTUPA

Nova kultura hiperkapitalizma
u kojoj je cijeli život iskustvo za koje se plaća

biblioteka CLICK-and-POINT
knjiga 2

S engleskog preveo:
Zvonimir Bulaja

Prijevod djela:
Jeremy Rifkin: The Age of Access
Penguin Putnam, New York, 2001.

390 str. / meki uvez / 20 cm
Zagreb, 2005.

ISBN: 953-6737-09-4 / UDK: 658.8:004.7

Cijena: 150 kn
 

 

O knjizi...

 

O autoru...


 

 

 

  

Rifkin: dobapristupa

 

 
O knjizi

Knjiga "Doba pristupa" Jeremyja Rifkina analizira i predviđa dramatične i obimne promjene koje se javljaju u kapitalističkom sustavu zbog promjene iz geografski determiniranih tržišta na mrežno gospodarstvo i elektroničku trgovinu, te iz industrijskog u kulturalni način proizvodnje. Vlasništvo i slobodni javni život bivaju zamijenjeni pravom pristupa, kod kojega "koncepti, ideje i mašta, a ne stvari, postaju predmeti sa stvarnom vrijednošću", i u kojemu gotovo svako proživljeno iskustvo i svaki aspekt ljudskog života postaju roba za koju se - plaća.

Rifkin svoje stavove argumentira koristeći i detaljno analizirajući fenomene iz gospodarstva i politike, kao što su trgovina uslugama i iskustvima (ne više stvarima), dijeljenje resursa i outsourcing, fenomen leasinga koji istiskuje klasično kupovanje i vlasništvo, izbjegavanje fizičkog kapitala i presudna važnost neopipljivog, ne-fizičkog, intelektualnog "vlasništva", te iz područja kulture, zabave i svakodnevnog života, kao što su holivudski način mrežne organizacije, komercijalizacija kulture i elementarnih međuljudskih odnosa, prodaja "iskustava" u masovnom turizmu itd. Svi ti fenomeni događaju se na svijetu u kojemu preko 50% ljudi nikad nije koristilo telefon, a samo privilegirana manjina bogatih stanovnika najrazvijenijih zemalja ima pristup novim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama poput Interneta.

 
Preuzumite i pročitajte:
  
"Ulazak u doba pristupa"
prvo poglavlje knjige u PDF formatu
(202 kb)

Engleski izvornik možete naručiti na Amazonu...

 

Tiskanje ove knjige omogućili su OSI, Network Information Program, Budapest i Institut Otvoreno društvo - Hrvatska, u okviru programa "Translation Project".

Institut Otvoreno društvo Hrvatska

 

 

 

 

 


 

 

O autoru

Američki teoretičar i politolog Jeremy Rifkin je autor dvadesetak knjiga o utjecaju znanstvene i tehnološke revolucije na gospodarstvo, društvo, kulturu i okoliš. Knjige su mu prevođene na dvadesetak jezika i koriste se na sveučilištima širom svijeta.

Najpoznatija su mu djela:

  • The End of Work (1995), međunarodni bestseler o dramatičnim promjenama koje je tehnologija izazvala u radu i radnoj snazi
  • The Biotech Century (1998), još jedan bestseler o posljedicama genetike na gospodarstvo i o biotehnološkoj revoluciji
  • The Age of Access (2000)
  • The Hydrogen Economy (2002), vizionarska knjiga o mogućem gospodarstvu budućnosti utemeljenom na vodiku, u kojemu bi se fundamentalno izmijenila narav tržišta, te političkih i društvenih institucija.

Rifkin je osnivač i predsjednik Foundation on Economic Trends, fondacije koja se bavi utjecajem novih tehnologija na gospodarstvo, okoliš, društvo i kulturu, savjetnik u brojnim vladinim institucijama, te sudionik brojnih debata, na glasu zbog svojih radikalnih stavova o mogućim posljedicama nepromišljene primjene novih tehnologija. Kao kolumnist redovito piše za Los Angeles Times, Guardian, Frankfurter Allgemeine, Espresso, El Pais i Le Monde, a gostovao je i u brojnim TV emisijama poput Larry King Live ili Crossfire na CNN-u. The National Journal ga je uvrstio među 150 intelektualaca koje imaju najviše utjecaja na američku politiku.

Na hrvatski su do sada prevedene čak dvije njegove knjige: Biotehnološko stoljeće (Naklada Jesenski i Turk, 1999) i Entropija - novi pogled na svijet (u koautorstvu s Tedom Howardom, Hlad i sinovi, 2001).


 

 

 

 

Jeremy Rifkin

 

click-and-point logo

Za sve upite vezane uz naša "papirnata" izdanja
pišite nam na knjige@bulaja.com
ili nas nazovite na naš besplatni telefon 0800/285252.