Logo Bulaja naklada
www.mechanicalfigures.net
 

O NAMA
NOVOSTI
IZDANJA
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 

Novi međunarodni multimedijski projekt
 
"Mehaničke figure
- 20.000 okretaja na NET-u"

 
Eksperimentalni interaktivni film inspiriran
Nikolom Teslom

www.mechanicalfigures.net
 
 
- O projektu -
 

 
 

Naš novi projekt, eksperimentalni interaktivni film "Mechanical Figures - twentythousandcycles.NET" ("Mehaničke figure - 20.000 okretaja na Net-u") inspiriran je Nikolom Teslom. Tesla je zasigurno, ako se gleda iz globalne perspektive, najvažnija osoba rođena u Hrvatskoj.

Projekt se prije svega bavi preispitivanjem filma kao umjetničke forme koja se danas sve više i više konzumira putem mobilnih uređaja i Interneta, što postavlja pitanje kakav je to film koji danas u potpunosti može zabaviti i zadovoljiti suvremenog konzumenta.
 

Bube

 
Pokušat ćemo to preispitati i želja nam je kreirati interaktivni film u pravom smislu te riječi. Kao temu smo odabrali Nikolu Teslu, ne samo zbog njegove iznimne intrigantnosti i zanimljivosti, nego i iz razloga što je Tesla svojim životnim načelima i kreativnošću inspiracija mnogim klasicima umjetnosti općenito, a osobito filma. Tako će u našem projektu o njemu govoriti Terry Gilliam, Andy Serkis, Laurie Anderson, Marina Abramovic, Christopher Priest, Rade Šerbedžija, Douglas Rushkoff .... a promišljanja tih velikana bit će nam polazišta za stvaranje jedne osebujne priče o kreativnosti, te o mogućnostima koje nam suvremene tehnologije nude da ideje ostvarimo. (Više informacija o intervjuiranim umjetnicima i kreativcima dostupno je ovdje...)

Glavna ideja projekta je pokušati rekonstruirati kreativni proces u umu genija, labirint kreativnosti koji se javlja na putu od ideje do njene konačne realizacije.

Projekt je zamišljen izrazito multidimenzionalno. Krajnji cilj je stvoriti kratki animirani film (stop motion animacija kombinirana s videom i crtežom) u trajanju od cca. 30 minuta, koji se radi u HD tehnici i za prikazivanje na velikom ekranu, a koji je ujedno i jezgra interaktivne verzije namijenjene mobilnim i ručnim uređajima i Internet publici, koja uz navedeni film sadrži i niz od pedesetak kratkih interaktivnih filmskih priča o kreativnosti inspiriranih Teslom,  te će poslužiti i kao tkivo koje će potaknuti i ostale umjetnike da se uključe u projekt i nastave graditi priču o Tesli i na Internetu. Dakle, kratki video clipovi bit će povezani s glavnim filmom kako bi se dobio interaktivni sadržaj prikladan za handheld uređaje poput iPoda/iPhonea, za mobitele, Internet...
 

Gala in Whakatane, NZ

 
Vizualno i sadržajno iznimno zanimljiv materijal objavit će i u obliku kolekcije od 16 knjiga (fotomonografija) s pripadajućom pričom na 16 DVD-ova. Knjige će nastati na jedan pomalo neobičan način, kao produkt rada na tehnološki inovativnijoj formi interaktivnog filma, te će se razvojem ideja u procesu stvaranja jedne forme otvoriti prostor i za reinterpretaciju u jednom naizgled posve jednostavnom ali iznimno poetičnom mediju - knjizi. Priču o granicama i dosezima ljudske kreativnosti ispričat ćemo kroz foto priču trojice iznimno zanimljivih fotografa - Mare Milin, Alistaira Keddiea i Borisa Cvjetanovića.

Nakon tri godine intenzivnog rada na prikupljanju materijala, projekt ulazi u fazu konačne realizacije, što znači da smo do sada obavili veći dio istraživanja i snimanja potrebnih materijala na lokacijama diljem svijeta koje su vezane uz Teslin rad i život, od Hrvatske, preko Budimpešte, Beograda, Pariza, Londona, ponajviše New Yorka, pa sve do Novog Zelanda i Japana. Snimljeno je 23 od tridesetak planiranih intervjua, a tijekom 2010. planiramo dovršiti snimanje na slapovima Nijagare i u Colorado Springsu, intervjuirati preostale kreativce koje smo odabrali kao zanimljive sugovornike za ovaj projekt, te realizirati ovaj pionirski pothvat stvaranja nove filmske forme budućnosti.
 

Bryant Park, NYC, Jan 2006

fotografija: Mare Milin

Međunarodnu ekipu projekta čine:

 • Helena Bulaja - autor projekta, scenariji, režija, animacija, producent
 • Alistair Keddie (Škotska) - ko-redatelj, fotografija, animacija, video
 • Edgar Beals (Kanada) - ko-redatelj, fotografija, animacija, video
 • Christian Biegai (Njemačka) - ko-redatelj, glazba, dizajn zvuka
 • Sabina Hahn (SAD) - animacija, skulptura, dizajn, lik u filmu
 • Mare Milin (Zagreb) - fotografija
 • Blaž Habuš (Zagreb) - animacija, montaža, dizajn zvuka
 • Dea Jagić (Zagreb) - animacija, ilustracija
 • Marla Hansen (SAD) - naracija
 • Joshua Sternlicht (SAD) - snimatelj
 • Stuart Page (Novi Zeland) - snimatelj, montaža
 • Hrvoje Manz (Zagreb) - programiranje, razvoj aplikacija
 • Petar Grimani (Split) - snimatelj, performer
 • Boris Cvjetanović (Zagreb) - fotografija
 • Josipa i Marijana Bronić (Zagreb) - dizajn kostima, likovi u filmu
 • Simona Antonović (Zagreb) - make-up artist

 
Gala Flying, NYC

iz filma "Mehaničke figure"

 

Malo opširnije...
 

Osnovni model rada na projektu sličan je radu na našem ranijem iznimno uspješnom međunarodnom projektu "Priče iz davnine": odabir međunarodnih suradnika, koordinacija projekta putem Interneta, povremeni sastanci on-site uz česte susrete i zajednički rad autora u Zagrebu...

Projekt se sastoji od tri ravnopravne i komplementarne medijske forme koje zajedno tvore jedinstvenu cjelinu:

 • interaktivni film "Mehaničke figure - 20.000 okretaja
  na NET-u"
 • Web "tesla_Visionary Thoughts"
 • screening / scenska izvedba "BuHaBi Jabberwocky"

Svaki od tri segmenta bavi se nekim od aspekata priče o Tesli, tako da Web nije klasična Web stranica već dokumentaristički suplement filmu. Filmski dio je pak nositelj sadržaja i generator preostale dvije forme. Scenska izvedba zamišljena je kao posebno režirana filmska projekcija, kao ciklus interaktivnih filmskih projekcija / performansa s živim izvođenjem filmske glazbe, prilagođenih prostoru u kojemu se odvijaju.
 

Sabina Hahn, NYC, Jan 2006

iz filma "Mehaničke figure"

 

   "Mehaničke figure - 20.000 okretaja na NET-u"

      (interaktivni film)

Osnovna ideja je da se kroz inovativnu interaktivnu filmsku formu pokuša rekonstruirati kreativni proces kao takav, u procesu od nastanka ideje do njene realizacije.

Osim što čine neovisnu filmsku formu, filmske priče služe i kao okvir i polazište za sadržaj koji će biti postavljen na Webu s idejom konstantne ekspanzije.
 
Sastavne dijelove i generatore tih priča čine intervjui s istaknutim intelektualcima i kreativcima koji su neke od svojih radova posvetili Nikoli Tesli, ili bili inspirirani njegovom osobnošću, ili su pak svojom profesijom i radom sasvim neočekivano došli u dodir s Teslinim životom. Intervjui su zamišljeni kao pokretači priča te nam služe kao polazišta za stvaranje pojedinih scenarija.

Zbog iznimne kompleksnosti Nikole Tesle kao inspirativnog generatora i glavnog subjekta oko kojeg se gradi ovaj projekt, nakon višegodišnjeg istraživanja i promišljanja kako obraditi ovu temu, odlučili smo se na paralelno razvijanje nekoliko idejnih i kreativnih razina u stvaranju priče o Tesli, gdje je dokumentaristički materijal vezan uz kronološki slijed događaja u njegovom radu i životu samo gruba okosnica za razvoj i preispitivanje filma kao medija, u stvaranju novih filmskih formi uvjetovanih ekspanzijom digitalnih mobilnih uređaja i sve prisutnijom estetikom računalnih igara, koja se unazad nekoliko godina kao legitimni element pojavljuje i u igranom filmu.
 

Mechanical Figures

 
Film se pokreće intervjuima s poznatim umjetnicima i kreativcima koje je Tesla inspirirao, kao što su eksperimentalna glazbenica Laurie Anderson, umjetnica Marina Abramović, redatelj Terry Gilliam, teoretičar i pisac Douglas Rushkoff, pisac Christopher Priest, znanstvenik Hiroshi Matsumoto i drugi... Intervjui su svojevrsni inspirativni okidač i polazna točka svake od priča.
 
Snimanje na lokacijama započelo je u New Yorku u siječnju 2006, te se nastavlja i na ostalim lokacijama: Hrvatska, Budimpešta, Beograd, London, Novi Zeland, Japan, Colorado Springs, Nijagara... (Novosti o napredovanju projekta dostupne su ovdje...)

Ideja interaktivnog filma kao jedna od glavnih okosnica ovog eksperimentalnog filmskog projekta, prije svega se odnosi na kreiranje nove medijske forme pogodne za prezentiranje i konzumiranje filma putem digitalnih mobilnih / ručnih uređaja ograničene veličine ekranskog prikaza, što uvjetuje i drugačije vizualno promišljanje filma kao forme koja se danas sve više konzumira putem uređaja kao što su iPod i iPhone, PSP, mobilni telefoni...

Igra s vremenom i stvaranje bezvremenske filmske forme jedan je od glavnih ciljeva ovog projekta i upravo u tom segmentu krije se mogućnost stvaranja nove interaktivne filmske forme koja bi se trebala razlučiti od videa, multimedije i hipertekstualnog načina konstruiranja sadržaja na Internetu.
 

Mechanical Figures

 
Zbog složenosti ideje projekta i priče, kao osnovni filmski jezik koristi se kombinacija različitih tehnika. Bit će skoro svega: digitalno obrađene kompjuterske 2D i 3D animacije, digitalnog i klasičnog filma, tradicionalne i digitalne fotografije, te ne-digitalnih tehnika animacije kao što su stop motion, pixilation, crtana frame-by-frame animacija...

 

 

  "tesla_Visionary Thoughts"

      (Web stranice)

Njihov radni naslov je "tesla_Visionary Thoughts", a nalazit će se na adresi www.twentythousandcycles.net.

Sadržaj će biti oblikovan poput imaginativnog "skladišta" ideja, linkova i stvarnih činjenica koje vezane uz pojedinu "priču" o Nikoli Tesli otvaraju mogućnosti bezbrojnih interpretacija, a fizičkim referiranjem na ostale Web stranice i sadržaje koji ih nadopunjuju ili objašnjavaju, otvaraju mogućnost višestrukih "završetaka", pobuđujući kod posjetitelja nastavak asocijativnog niza kroz istraživački impuls, a sve u nastojanju da se ne izgubi konzistentnost osnovne priče koja je zadana unutar pojedinog virtualnog temata. Posjetitelji će i "fizički" moći utjecati na nastavak i oblikovanje pojedinih priča, dodajući svoje linkove, crteže, fotografije, glazbu, zvukove, video itd., a moći će i stvarati nove, što će sadržaj dovesti u stanje stalne mijene i ekspanzije.
 

Web Trailer

 

 

   "BuHaBi Jabberwocky"
 
      (screening / scenska izvedba)

U istraživanju načina na koji nastaju ideje u umu znanstvenika, vizualizacijom asocijativnog niza potaknutog najraznovrsnijim inspirativnim impulsima, istraživanjem mogućnosti konvergencije medija, ispreplitanjem fikcije i stvarnosti, nastojanjem da "čarobnjaštvo" Nikole Tesle prevedemo u audio-vizualno atraktivni, stimulativni i inspirativni niz meta-priča, reinterpretiranjem i postavljanjem materijala nastalih radom na filmu u realni prostor, formom koja je u svakoj izvedbi, mada ista, ipak jedinstvena i neponovljiva, želimo evocirati atmosferu Teslinog laboratorija ideja u kojem bi vrijeme stalo i prostor bi se ispunio magijom Teslinih vizionarskih otkrića.

Ciklus interaktivnih filmskih projekcija / performansa s izvođenjem filmske glazbe uživo, pod radnim nazivom "Jabberwocky" bit će rezultat višegodišnje suradnje međunarodnog trija talentiranih umjetnika i glazbenika Helene Bulaja, Blaža Habuša i Christiana Biegaija u stvaranju osebujnih kreativnih inspirativnih filmova novog doba, nastalih fuzijom klasičnog i digitalnog svijeta u slici i zvuku.

Ova nova / stara suradnja "BuHaBi" trija donosi jedan inovativni pristup tradicionalnoj filmskoj projekciji, dekonstruirajući je kroz formu scenske izvedbe i live acta.
 

Mechanical Figures

iz filma "Mehaničke figure"

 
Pojednostavljeno rečeno, filmski materijal (video sekvence, glazba, zvuk, naracija...) prilagođava se odabranom prostoru stvarajući živu scenografiju audio-vizualnog događanja. Umjesto linearne projekcije na jedno filmsko platno, filmska slika se pretvara u kaleidoskopski prikaz filmskog sadržaja, projicirana na različite površine i teksture, dok se filmska glazba, zvuk, te glumačka interpretacija, izvode uživo. Moglo bi se reći da se radi o multimedijskom kazališno-performerskom djelu, ali s jednom specifičnošću: da se "program" scenografski i vremenski prilagođava specifičnosti prostora te je svaka "izvedba", mada naizgled fluidna i otvorena forma, jedan unikatni i promišljeni čin umjetničkog oblikovanja prostora filmskom pričom.

Osnovna ideja ovakve "prostorne/3D" filmske projekcije je da se promatrač postavi u središte filma, te da na neki način postane aktivnim sudionikom filmske priče, s namjerom da ga se prije svega uvede u metaforu emotivnog "filmskog prostora" prenesenog u realni prostor događanja u kojem je osnovna linearna filmska priča samo jedna od mogućih.

Putujući ne samo kroz vrijeme i prostor Teslina stvaralaštva, ovim završnim dijelom projekta zatvorio bi se i krug našeg putovanja kroz različite medije.

Radio Bulbs

iz filma "Mehaničke figure"

 

* * *

Realizacija projekta započela je 2005. i bit će objavljen u različitim formatima tijekom 2010. godine.

Projekt su financijski podržali Zaklada "Adris", program MEDIA Europske Unije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audio-vizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Gradsko poglavarstvo Grada Splita.
 

Imate li ideja i želite li nam se pridružiti u ovoj avanturi? Jednostavno pošaljite mail Heleni (helena@bulaja.com)!


  

 

 

  Nikola Tesla
Nikola Tesla
Columbian Expo - Teslin grad svjetlosti
Nikola Tesla
Nikola Tesla
Teslin patent za radio
Nikola Tesla
Mark Twain u Teslinom laboratoriju
Teslino pismo o vanzemaljcima
Tesla
Teslina golubica
Teslin letaći stroj
Teslin jelovnik za golubove
Wardenclyfe Tower