Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

O NAMA
NOVOSTI
izdanja
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 

Digitalni pjesnici!!!

"Klasici hrvatske književnosti II.
- PJESNIŠTVO"

CD-ROM "Pjesništvo" sadrži tekstove preko 5000 (slovima: pet tisuća!) pjesama najpoznatijih hrvatskih klasika, od srednjeg vijeka i renesanse (Marulić, Lucić, Hektorović, Dž. i M. Držić, Ranjina, Gundulić...), do novijih klasika kao što su Kranjčević, Matoš, Vidrić, Šimić, Nazor, Ujević i Krleža. Zastupljeno je ukupno preko 80 pjesnika, najčešće kompletnim pjesničkim opusom. Posebne cjeline čine srednjovjekovno pjesništvo, starije kajkavsko pjesništvo, izbor iz narodne (usmene) lirike, te pjesnici ilirskog preporoda i romantizma.

Poput "Klasika I", i ovaj CD je bogato opremljen rječnicima "manje poznatih riječi", komentarima, bilješkama o pjesnicima itd.

Ravno 70 antologijskih pjesama dostupno je i u zvučnom zapisu, odnosno na računalu ih se može i poslušati! Pjesme su pročitali Joško Ševo i Tomislav Rališ, glumci i profesori na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Poseban smo prostor posvetili najstarijim pjesnicima, budući da su djela nekih od njih prvi i jedini put cjelovito objavljena u Akademijinoj ediciji Stari pisci hrvatski - u 19. stoljeću! - pa su vrlo teško nabavljiva. Primjerice, pjesme Mavra Vetranovića objavljene su 1871. godine, a Zbornik Nikše Ranjine posljednji put 1937. godine. Za važnije starije autore na jednom smo mjestu sakupili i one njihove pjesme koje su otkrivene u međuvremenu, nakon tih kapitalnih izdanja, tako da ovo elektronsko izdanje predstavlja prvo sabrano izdanje njihovog pjesničkog opusa uopće!

Od ostalih dodataka spomenimo još i prilog o Cvijeti Zuzorić, "najopjevanijoj ženi hrvatske renesanse", i o najstarijim sačuvanim hrvatskim umjetničkim stihovima.

Više informacija:

Nekoliko pjesama u zvučnom zapisu možete i poslušati! (MP3 format):


CD-ROM "Klasici hrvatske književnosti II. - PJESNIŠTVO" radi na praktično svim sadašnjim i budućim računalima i platformama (Windows PC, Macintosh, Linux...).

Tekstovi su dostupni u HTML i PDF formatu, a zvuci u WAV i MP3 formatu. CD-ROM uključuje i mogućnost naprednog pretraživanja tekstova svih pjesama.

  Klasici 2 front
Klasici 2 CD
Klasici 2 back
 
  • Imate li problema pri korištenju "Klasika" na novijim Windowsima XP? Opis rješenja problema nalazi se ovdje...
 

Screenshot 1

Screenshot 2

Screenshot 3

Screenshot 4

1 knjiga 1 kunu