Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

O NAMA
NOVOSTI
izdanja
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 "Klasici hrvatske književnosti":
problemi pri korištenju
i njihova rješenja


Od objavljivanja "Klasika" prošle su godine (kako vrijeme leti!). A godine su u razvoju računala i programa strahovito dug period. Neki standardi i postavke u međuvremenu su se promijenili, tako da je moguće da se pri korištenju ovih CD-ova susretnete s nekim od ovdje opisanih problema:

  1. Blokirani "Active content" za sadržaje koji se čitaju s CD-a (poruka "To help protect your security...")

  2. Pretraživač ne radi - potrebno je instalirati Java VM

  3. "Bug" u prvoj nakladi CDa "Klasici hrvatske književnosti I."


Ruka

1. Blokirani "Active content" za sadržaje s CD-a
      (poruka "To help protect your security...")

Problem: U Windowsima XP sa instaliranim dodatkom "Service Pack 2" sigurnosne postavke inicijalno su namještene tako da Internert Explorer blokira "active content", odnosno određene sadržaje (programski kod, multimedijske sadržaje...) koji bi mogli biti prijetnja sigurnosti vašeg računala. Blokada vrijedi za sadržaje koji se otvaraju lokalno, s korisnikovog računala (s diska ili CD-a), ne i za sadržaje koji se čitaju na Internetu.

Iznad sadržaja prozora, odmah ispod alatne trake i adrese, pojavit će se poruka "To help protect your security, Internet Explorer has restricted this file from showing active content that could access your computer. Click here for options...", koja izgleda ovako:

Poruka To help protect...

Rješenje koje Explorer sugerira kada kliknete na traku je:

Izbornik Allow Blocked Content

Te potom:

Poruka Security Warning

Međutim, ni klik na "Yes" neće riješiti problem zato što će se blokada javiti svaki put kada ponovno otvorite CD, pristupite pretraživaču itd.

Rješenje: Potrebno je promijeniti sigurnosne postavke u Internet Exploreru.

Otvorite izbornik Tools - Internet Options, te kliknite na krajnje desnu karticu Advanced. Otiđite dolje na sekciju Security i uključite opciju "Allow active content from CDs to run on My Computer" (prva na vrhu). Ako ste sadržaj CD-a kopirali na disk te ga pokrećete odatle, onda uključite i "Allow active content to run in files on My Computer".

Ovako:

Kartica Internet Options

Komentar: Nije jasno zašto su početne postavke u Internet Exploreru sa SP2 postavljene tako da su ograničenja za sadržaj koji se čita s CD-ROM-a ili lokalnog diska korisnika stroža nego za sadržaje koji se čitaju s Interneta, odakle dolazi prava opasnost! Microsoftova odluka u najmanju je ruku neobična. Ali što da se radi... Ako ste paranoični, nakon što prestanete koristiti CD ove dvije opcije možete isključiti, te potom ponovno uključiti prema potrebi.

 

2. Pretraživač ne radi - potrebno je instalirati Java VM

Problem: Umjesto pretraživača dobivate ovakvu poruku:

Poruka Java ne radi

 

 

Razlog: Nemate instaliranu podršku za Javu!

U vrijeme kad su CD-ROM-ovi "Klasici hrvatske književnosti" objavljeni, podrška za programski jezik Java bila je standardni dodatak u svim verzijama Internet Explorera. Međutim, to se u međuvremenu promijenilo, pa je Javu potrebno dodatno instalirati. To svakako preporučamo, jer se taj programski jezik na mreži često koristi za najrazličitije primjene.

Rješenje: Otiđite na stranice www.java.com tvrtke Sun Microsystems i otamo "skinite" i instalirajte dodatak Java VM (petnaestak MB).

Ako taj dodatak imate instaliran, a pretraživač svejedno ne radi, preporučamo da odete na www.java.com i preuzmete i instalirate najnoviju verziju.

 

3. "Bug" u prvoj ediciji "Klasika hrvatske književnosti I."

Problem: Prva naklada CD-ROM-a "Klasici hrvatske književnosti I. - epika, ROMANI, novele" iz 1999. godine imala je "bug" u datotečnom sustavu zbog kojega se na nekim konfiguracijama, najčešće na prastarim Windowsima 3.1x, ali i na nekim verzijama Windowsa 95, ne može pristupiti datotekama. Odnosno, datoteke i mape su se mogle vidjeti u Windows Exploreru, ali ne i otvoriti. Problem se manifestirao vrlo rijetko.

Rješenje: Malo je vjerojatno da ćete se susresti s tim problemom - vjerujemo da malo tko danas koristi Windowse 3.1 ili 95. Isto tako pretpostavljamo da su nam se već javili svi koji su naišli na ovaj problem, jer se CD ne može koristiti. Javite nam se mailom na podrska@bulaja.com ili telefonski na 0800/285252, recite nam adresu i odmah ćemo Vam poslati zamjenski CD iz novije naklade gdje je taj "bug" uklonjen (dakako, sve troškove snosimo mi).

 

  Klasici 1 front
Klasici 2 front
Klasici 3 front

1 knjiga 1 kunu