Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

O NAMA
NOVOSTI
izdanja
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 

Najobimnija hrestomatija hrvatske drame
ikad objavljena!!!

"Klasici hrvatske književnosti III.
- DRAMA i kazalište"

CD-ROM "Drama i kazalište" sadrži 107 cjelovitih dramskih tekstova ukupno 38 autora, od srednjeg vijeka do Drugog svjetskog rata, pa je to najobimnija hrestomatija hrvatske drame ikad objavljena! Uključeni su autori kao što su Marko Marulić, Hanibal Lucić, Marin Držić, Ivan Gundulić, zatim Palmotić, Brezovački, Demeter, Kukuljević, Šenoa, Tucić, Ogrizović, od novijih autora Kamov, Galović, Vojnović, Begović, Krleža i drugi. CD sadrži i četiri teksta iz srednjovjekovne dramske književnosti, te izbor iz narodne (folklorne) drame.

S ovim CD-ROM-om, u odnosu na prethodna dva, otišli smo korak dalje u multimedijalnoj opremi tekstova. Osim tekstova, CD-ROM sadrži:

  • 32 video zapisa s isječcima iz poznatih predstava, filmova, TV drama i sl. rađenih prema dramskim tekstovima (ukupno preko sat vremena video materijala!)
  • pregled povijesti drame i kazališta u Hrvatskoj, opremljen sa preko 400 fotografija i drugih slikovnih priloga
  • kronološki pregled povijesti kazališta u Hrvatskoj (od antike do danas)


Poput "Klasika I" i "Klasika II", i ovaj CD je bogato opremljen rječnicima "manje poznatih riječi", komentarima, bilješkama o autorima itd.

Među video zapisima, koji su najčešće dužine od 1-3 minute, postoje pravi rariteti i snimke do kojih nije lako doći. Primjerice, isječak iz filma "Lisinski" Vatroslava Miletića iz 1944. godine u kojemu se prikazuje suvremena postava opere "Ljubav i zloba", zatim isječak iz Krležine drame "U logoru" iz 1954. godine u režiji Branka Gavele, iz čuvenih postava "Kristofora Kolumba" u režiji Georgija Para na replici Kolumbovog broda na Dubrovačkim ljetnim igrama 1973. i "Michelangela Buonarrotija" u izgorenom splitskom HNK 1977. godine u režiji Ljubiše Ristića, snimka Ene Begović kao Teute u istoimenoj Demetrovoj drami i Sofije u Kukuljevićevom "Juranu i Sofiji", spektakularna izvedba kompilacijske "Muke spasitelja našega" na splitskim Prokurativama 1989. godine u režiji Ivice Boban, "Prikazanje života s. Lovrinca", "Robinja" i "Jejupka" u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta itd. Do najvećeg dijela video zapisa smo došli zahvaljujući Ani Lederer i Hrvatskoj televiziji, pa im još jednom zahvaljujemo!

Kronološki organizirani pregled povijesti kazališta počinje s antikom i opisom kazališnih građevina i drugih ostataka koje su nam ostavili Grci i Rimljani. Nastavlja se nižući događaje važne u hrvatskoj i svjetskoj povijesti kazališta i drame do našeg vremena: rođenja i smrti, premijera i zabrana, gradnje, potresa i požara. U kronologiju su umetnute kraće biografije osoba koje su obilježile razvoj našeg kazališta (glumica i glumaca, redatelja, scenografa...), opisi važnijih građevina, sve sa obiljem portreta, fotografija, preslika plakata, rukopisa skica itd.

 

Više informacija:

Jedan od video zapisa s CD-ROM-a možete skinuti ovdje:


CD-ROM "Klasici hrvatske književnosti III. - DRAMA i kazalište" radi na praktično svim sadašnjim i budućim računalima i platformama (Windows PC, Macintosh, Linux...).

Tekstovi su dostupni u HTML i PDF formatu, a video zapisi u MPG formatu. CD-ROM uključuje i mogućnost naprednog pretraživanja tekstova svih drama.

 

  Klasici 3 front
Klasici 3 CD
Klasici 3 back
 
  • Imate li problema pri korištenju "Klasika" na novijim Windowsima XP? Opis rješenja problema nalazi se ovdje...
   

Screenshot 1

Screenshot 2

Screenshot 3

Ljubav i zloba  Muka  Ena Begović

Ivo Raić


1 knjiga 1 kunu